Vad äter man till frukost i Kina?

Vad man äter till frukost i Kina varierar stort  beroende på vilken region man befinner sig i. Frukosten i sig är heller inte lika viktig för de flesta kineser som för oss svenskar. Istället för att sippa länge på sin kopp med morgonkaffe så vill kineserna att frukosten ska gå fort, det handlar i många fall mer om att få föda än att njuta mat.

Köps ofta ute på gatan

En annan skillnad är att frukosten oftast intas ute på gatan eller på något café eller restaurang.

De restauranger som erbjuder frukost erbjuder oftast bara väldigt få rätter, en till tre. Även där ska det gå fort så räds inte av köerna, de försvinner snabbt. Det handlar mest om att slänga i sig frukosten på stående fot.

Om man äter sin frukost ute på gatan så finns det massor att välja på som exempelvis diverse friterade stänger, soppor, bullar av deg, pannkakor, potatisrätter, nudlar, grillade spett, grillad tofu med mera.

Dumplings och nudlar

Jiaozi är mycket populära, det är vattenkokta dumplings gjorda på vetemjöl som kan vara fyllda med fläskfärs, ingefära, svamp och diverse grönsaker.

En annan populär frukosträtt är you tiao som är en av de friterade “degpinnarna” som serveras tillsammans med het sojamjölk.

På en del platser kan man hitta en smakrik nudelrätt med risnudlar, färsk tofu, mynta serverad med en sichuan-peppar sås.

Den heta rissoppan congee är populär och så även de kinesiska te-äggen som både är vackra och goda. Tidigare gjorde man dessa ägg inför firandet av det kinesiska nyåret men nu kan man hitta dem i de flesta hål-i-väggen matställen runt om i landet.

Te-ägg

Äggen kokas först i ungefär fem minuter, därefter lägger man dem i kallt vatten tills de helt blivit kalla. Sedan rullar man ägget mot en bänk så att skalet krossas, men man måste vara försiktig för det måste fortfarande hålla ihop. Ju mer man krossar skalet desto mer av marmormönstret kommer att träda fram.

Man kokar sedan upp en liter vatten med mycket soja, två tepåsar (eller två matskedar av svart löste) och kryddor som stjärnanis, sichuanpeppar och kanel. När vattnet kokat upp stänger man platta och lägger i äggen med de spräckta skalen. Sedan får det stå och svalna, ju längre äggen ligger i uppkoket desto mörkare färg kommer mönstret att få. En del låter det stå så länge som över natten.

Äggen sägs symbolisera guldklimpar och om man äter dem så kommer man att bli rik under året.

De som väljer att inta frukosten hemma väljer ofta gårdagens rester som kan vara ris och grönsaker och kött.

Att dricka te på morgonen är inte standard och definitivt inte heller kaffe. Så där kan man få leta lite mer om man ska hitta det. Man kan säga att kineserna äter och dricker mindre mjölkprodukter än vi svenskar och de dricker heller inte lika mycket juicer.

En annan sak som skiljer är brödet, de äter inte bröd som vi och hittar man bröd är det alltid ljust och ofta fluffigt med någon typ av fyllning.