Vad äter man i Tyskland?

Om man ska generalisera så kan man säga att en typisk frukost i Tyskland består av småfranska eller brödskivor med smör samt olika sorters pålägg som sylt, ost korvar och övrigt kallskuret. Men också kokt ägg och kaffe eller te. När det kommer till yoghurt och flingor så är det något som starkt kommer, olika typer av flingor och granola.

Det finns även lokala frukosttraditioner i olika delar av Tyskland. I en del områden serverar  man dubbla frukostar där man äter den andra någonstans mellan den första frukosten och lunch.

Några studier har visat att det finns två “frukost-läger” i Tyskland, det handlar om de som väljer att äta frukost av det sötare slaget och de som istället väljer att äta nyttigt.

Man kan säga att det är ganska likt vad vi svenskar är vana vid.

Drycker

Något som är svårt att inte lägga märke till när man är i Tyskland är att de dricker väldigt mycket äppelmust. Och när det kommer till vatten så dricker de aldrig kranvatten utan enbart vatten på flaska och då helst bubbelvatten.

De har dessutom en vana att blanda sin äppelmust med bubbelvattnet. Men det är inte det enda de blandar med kolsyrat vatten, det går till och med att beställa in vin på restaurang som är utspätt med bubbligt vatten. Det kallas för Weinschorle där wein givetvis betyder vin och schorle står för att det är tillsatt bubbelvatten.

Man kan få vilken sorts schorle man än vill ha och det kallas olika beroende på blandning. Äppelschorle heter till exempel den med äppelmust. Det kan ta lite tid att vänja sig, man kan först känna det som att det är lite svagt och liksom slaskigt men efter ett tag känns det istället fräscht.

Olika regioners mat

Mat- och dryckestraditionen i Tyskland är väldigt mångsidig. Som ett av Europas folkrikaste länder så finns det influenser från alla håll.

De typiska tyska mattraditionerna kommer i regel från olika regioner.

I Tyskland finns det ett enormt utbud av olika korvar och övriga charkvaror. Det tyska köket är känt för att vara baserat på kött och då i första hand fläsk- och nötkött samt kyckling.

Ända sedan medeltiden har Tyskland haft stort inflytande på vårt svenska kök. Kallskuret kött är både vanligt som lunchrätt och som tilltugg till vin och öl. Potatis och bröd är vanligt som tillbehör, mer vanligt än pasta och ris.

När det serveras grönsaker så är det oftast i soppor eller stuvningar.

Om man ska prata om kryddning så är det inte så mycket kryddstark mat men istället mildare örtkryddor som persilja, lagerblad och timjan. Senap används också flitigt.

En typisk tysk rätt är knödel. Det är en slags klimpar som är gjorda på kokade potatisbullar på råriven potatis och ibland uppblandat med potatismos, ägg och torkat bröd. Knödel serveras som ett alternativ till potatis. Det är likt kroppkakor men innehåller inget kött, jämförs också med italienska gnocci.

Oftast används knödel som tillbehör till en rätt istället för potatis. Det kan dock även serveras i soppa eller efterrätt och kan då vara fyllda med plommon.