Vad äter man i Ryssland

Ryssland, detta enorma land som sträcker sig från Europa till Asien är ett stort land inom många områden. Men det är sällan man pratar om vad man faktiskt äter i landet och vilka populära ryska maträtter som finns. Några är väldigt kända världen över medan andra är mer mindre kända för oss i Sverige. Ryssland är ett stort land med flera folkgrupper och alla har sina traditioner när det kommer till mat. I denna artikel kommer de vanligaste ryska rätterna beskrivas men också hela den ryska matkulturen. Och naturligtvis vodkan.

From Russia with love

Ryssland kanske mest kända rätt måste vara Borsjtjs. En soppa som är gjort på rödbetor och kål är en klassisk rysk rätt som serveras världen över och är mycket populär i andra östeuropeiska länder. I dem övriga östeuropeiska skiljer det åt vad man har i soppan men enligt klassiskt ryskt recept består soppan alltså av kål, rödbetor, kött, lök och ibland potatis. Soppan serveras varm men kan också ätas kall. Efter att många ryssar flydde Ryssland efter revolutionen så spred sig maträtten till olika delar av världen och idag är det kanske den mest vanliga tyska rätten utomlands.

Salat Olivye

Salat Olivye eller rysk sallad är typisk rysk salladsrätt som är väldigt populär i Östeuropa men också andra delar av världen. Rätten består av finhackad kokt potatis, ägg, lök, inlagd gurka, gröna ärtor samt morötter och kött eller oftast kyckling. Allt detta ska finhackas och sedan bland tillsammans med salt, peppar och majonnäs. Detta ska röras om till en smet och sedan serveras som antigen huvudrätt eller som en sidorätt.

Biff Stroganoff är en annan klassisk rysk rätt som många tror faktiskt är en svensk rätt. Men rätten är ursprungligen från Ryssland och nämns för första gången redan 1871. Familjen Stroganoff var en väldigt mäktig familj inom Ryssland på 1800-talet och en av familjens medlemmar fick ge namn till denna underbara rätt. Rätten innehåller tärnad biff som är marinerad i senap och buljong. Detta steks samman med en klick gräddfil och serveras vanligast est ris. Detta är detta är det ursprungliga receptet, sedan har många i efterhand lagt till olika ingredienser som exempelvis lök eller en skvätt vin.

Pelmeni är en annan typisk rysk rätt som påminner väldigt mycket om dymlings eller ravioli. Rätten är ursprungligen från Sibirien men äts över hela Ryssland. Man fyller ganska tunna pastaknyten med kött, nöt eller lamm tillsammans med olika kryddor och ibland med champinjoner.

Pirozhki eller piroger på svenska är en ryskt rätt som är väldigt populärt, oftast som ett snabbt alternativ. Man fyller pirogerna med olika tillbehör, som exempelvis kött eller fisk. Pirogerna kan variera beroende på vilken del i Ryssland man befinner sig i. I vissa delar så är degen väldigt tunn, nästan som en Croissant medan man i andra delar tillagar pirogerna nästan som en paj. Oavsett så är det en populär rätt och ganska enkel att tillaga. Piroger finns ju över hela världen men är särskilt populära i Östeuropa men också på Balkan. Piroger kan även ätas som desserter och fylls då med frukt eller marmelad.