Vad äter man i Polen

Vad äter man i Polen

Det polska köket har inte fått den uppmärksamhet det egentligen borde ha här i Sverige. Det polska köket är rätt typiskt för det central och östeuropeiska käket med rätt robusta rätter och utan några konstigheter. Denna artikel kommer att beskriva några av Polens främsta rätter och dem är många.

Ett rejält och robust kök

Polen har mycket att erbjuda och är ett fantastiskt turistmål men man får inte glömma det polska köket. Den polska husmanskosten påminner mycket om maten i central och Östeuropa där man får rejäla portioner och ganska raka smaker utan några konstigheter. Det polska köket använder sig väldig mycket av landets egna råvaror och landets nationalrätter är rätt traditionella och har inte förändrats något under åren. Kött av olika slag och kål och potatis är några av dem viktigaste ingredienserna i det polska köket. Soppor är något ganska typiskt för Polen och dem kanske mest populära är Zurek som är en soppa gjord på ägg, fläsk. potatis, grönsaker och rökt korv. Rosot är en annan klassiker som är gjord på kyckling, persilja, kål, purjolök och lök, enkelt men gott. Flaki är en rätt speciell soppa för vissa, den görs på strimlor, torkade av komage och kryddas med mejram. Rent översatt betyder Flaki tarmar på polska. Om man tittar på kötträtter är Golabki en nationalrätt. Rätten består av kött, svamp och ris och sedan lindas in i stora blad av kåldolmar. Man kan byta ut köket till kyckling eller utan kött alls. En av Polens verkliga nationalrätter är dem polska dumplings eller Pierogi som dem heter. Det finns olika varianter och det skiljer sig något åt beroende på var i Polen man befinner sig men vanligast r att dem innehåller kött, surkål och olika frukter, beroende på säsong. En annan traditionell kötträtt är grytan Bigos som görs på viltkött, surkål, vitkål och svamp, även korv brukas användas i grytan. Korv är väldigt populärt i Polen och görs oftast på griskött och kryddad och tillagas lite olika runtom i landet.

Ett rejält och robust kök

Korv äts egentligen oftast till frukost men också till lunch eller middag. Kazanska är en väldigt populär korv som är en blodkorv och korngryn. Mycket ur det polska köket är bekant i det svenska. Placki ziemniaczane är polska potatispannkakor, eller raggmunk och servers oftast med gräddfil eller socker. I Polen hittar man även en variant av kroppkakor som i Polen kallas Knedle eller Pyzy. Precis som svenska kroppkakor består rätten av degbollar gjorda på potatis och fyllda med frukt eller olika bär. Äts oftast med smält smör till. Det polska köket är robust och består mycket av kött, korv, potatis och kål. Portionerna är oftast väldigt stora och till maten dricker man oftast en inhemsk öl eller ett glas polskt vin. En polsk frukost är oftast nästan som en lunch, det ska vara mycket mat och tanken är att det ska hålla fram till middagen då lunch inte har varit något av en tradition i Polen. Middag består av en rejäl måltid med oftast en soppa, varm och efterrätt.