Vad äter man i Grekland

Det är stora mängder av vitlök, tzatziki, oliver och det är lamm. Det är souvlaki och moussaka, två av de stora grekiska klassikerna, och många har till och med provat på att laga dem hemma i Sverige. Men det grekiska köket erbjuder så mycket mer än dem och vågar man utöka sin palett av smaker finns det en mängd med “måste” rätter att smaka när man är på besök. Nedan presenteras en hög med grekiska rätter, både typiska och några med en modern twist, som definitivt kommer att få munnen att vattnas. 

Men vi börjar med något så betydelsefullt som oliver och olivoljan.

Olivolja och olivernas betydelse

Olivolja framställs numera med väldigt moderna metoder. Den allra vanligaste oliven i Grekland är Olea europaea men oliver växer på träd över hela Grekland, på fastlandet, på olika karga öar och på landsbygden.

Olivoljan som är en viktig del av ämnesomsättningen, ben utvecklingen men också av hjärnan används i de allra flesta grekiska maträtterna. Men Grekland är också det land i världen som konsumerar mest olivolja per person och under ett år använder en genomsnittlig grek hela 25 liter. Det är jämförbart med en svensk som använder omkring en halv liter olja.

Oliver är för en grek som ett godis, många steker dem, eller man kan använda dem som krydda i mat men man kan även grilla dem.

Det grekiska köket

Meze är en populär grekisk rätt och är ett relativt hälsosamt alternativ och något de flesta av oss borde ta efter. Meze består av många olika röror, små kött och fiskrätter, ostar och sallad där man doppar sitt bröd. Både rätterna dolmades som är vinbladsdolmar och feta filo, vilket är en filodegsinbakad fårost ringlad med honung, är typiska meze rätter. Att äta meze är som en grekisk version av spansk tapas eller ett svenskt smörgåsbord helt enkelt. Soppa är också en mycket populär rätt i Grekland där både linssoppa och bönsoppa är klassiska soppor, just dessa är mycket traditionella och kallas i folkmun en nationalrätt. Under lång tid så har det grekiska köket ansetts vara väldigt hälsosamt, detta på grund av avsaknaden av mycket kött. Men på senaste tiden har det dock smugit sig in mer och mer kött i det grekiska köket och i många familjer äter man numera kött ibland även upp till två ggr om dagen. Kleftiko till exempel är en animalisk maträtt vilket är en snabbrätt med lamm som huvudingrediens. Keftesdes vilket är de grekiska köttbullarna är en annan smaksensation som bör smakas när man besöker Grekland. Tittar man närmare på efterrätter så används en hel del filodeg, honung och nötter vilket gärna ger en söt dessert. För att balansera sötman serveras gärna yoghurt till många av rätterna. Summa summarum, det går fint att äta sig igenom Grekland och det finns definitivt något som passar för alla. Olika regioner kan servera rätterna lite olika, men faktum kvarstår. Du kommer inte att svälta på resan hit.

Det grekiska köket