Vad äter man i Frankrike

Även om fransk matkultur är mest känd för några speciella rätter, består består de franska köket av mer än bara chokladmousse och croissant. Franska kockar har länge varit uppfinningsrika i sina användningar av vanliga ingredienser som färska grönsaker och örter. Nu uppfattas det som fina matlagning men många av de populära rätterna var ursprungligen bonde grytor.  Förr i tiden var Frankrike känt för sin bra smör speciellt regionerna Normandie och Bretagne så naturligtvis spelar smör en stor roll en fransk matlagning även idag. Andra mejeriprodukter som mjölk och ost är också viktiga delar av det franska köket.

Det var mästerkock Auguste Escoffier som skapade stor uppmärksamhet runt franska köket. Med publicering av sin bok Le Guide Culinaire 1903 revolutionerade Escoffier den franska matkultur. Och det var han mer än någon annan som ställde normerna för bra matlagning som fortfarande används idag.

Kända maträtter

Ratatouille är en grönsaksgryta från staden Nice. Det innehåller vanligtvis tomater, lök, squash och diverse andra grönsaker tillsammans med vitlök, basilika, mejram och timjan. Mest ofta kokas grytan på spisplattan i en kastrull men det kan vara ugns­gräddad också. Det är en utmärkt maträtt för när man har färska sommargrönsaker. Poulet chasseur är en kycklinggryta av sauterad kyckling i chasseursås. Poulet betyder kyckling och chasseur betyder jagare. Denna maträtt ursprungligen var en gryta som gjordes för jägarna. Först steker man kycklingen och då lägger man till såsen. Chasseur såsen är gjord av tomater, champinjoner, lök, vitt vin och dragon som tillagas under en längre tid så det mesta av vattnet kokar bort och lämnar en mycket tjock sås. Crème brulée, en pudding med en karamelliserad sockertopp, är bara en av Frankrikes läckra desserter. En mille feuille bakelse är gjord med smördeg och vaniljkräm delat i tunna skikt. Den berömda Napoleonbakelsen är en variation av detta. En tarte Tatin är en bakelse gjord av karamelliserad äpplen eller annan frukt som liknar svensk äppelkaka. Naturligtvis får man inte diskutera fransk matlagning utan att ta upp sufflé, den välkända rätt gjord av hårt vispad ägg­vita.  En sufflé kan fungera som antingen en huvudrätt eller en efterrätt beroende på kombinationen av ingredienser som läggs till äggvita. Som huvudrätt kan sufflén innehålla ost och kan ha bacon, skaldjur eller kyckling också. Detta liknar en quiche men utan ett pajskal. En dessert sufflé innehåller socker och frukt och serveras med en söt sås och ibland vaniljglass.

Kända maträtter

Nya trender

 

Under 1960-talet kom nouvelle cuisine, en ny rörelse inom franska köket. Detta nya tillvägagångssätt till traditionella franska rätter gav enkla recept, kortare tillagningstider, och ersätt tunga såser som bechamel med färska örter, smör och vinägrett. I motsats till den franska haute cuisine stilen som populariserats av Escoffier, lägger nouvelle cuisine mer tonvikt på matens utseende och hur det presenterades på tallriken. Dessutom blev regionala rätter populära igen. Ända sedan medeltiden har fransmännen införlivat influenser från många andra kulturer till sin egen matkultur.  I den moderna, digitala tidsåldern, är det lätt att lära sig om nya ingredienser och nya sätt att förbereda de välkända sådana. Nu är det trendig med informella middagar, såsom picknick, snarare än formella middagar. Och amerikansk stil  matvagnar är vanligt på gatorna i Paris.