Vad äter man i Finland?

Finland är ju ett land som tillhör både norra Europa, Skandinavien och Östeuropa. Alla dessa tre sätter sin prägel på den matkultur som finns i landet. Den finska blandningen av matkulturer och influenser från olika håll, i kombination med det riktigt urfinska och samiska, gör att det känns både autentiskt och mycket intressant. Finska mat utmärks också av de begränsningar som traditionellt finns rent geografiskt. Det är kallt en stor del av året, svårodlade jordar och man har ofta varit hänvisad till vad naturen runt omkring har kunnat ge. Av samma anledning är kryddor inget som man normalt har använt i någon större utsträckning. Mycket av detta har naturligtvis förändrats med åren och idag kan man lika gärna köpa en hamburgare som en pirog på Helsingfors gator.

Finska traditionella rätter

Det finns massor av möjligheter att själv prova på det finska köket i Sverige. Många av rätterna kan köpas färdiga eller varför inte göra de själv? På ICA:s sajt hittar du många recept och tips om hur man bäst lagar till dem.

Man brukar nämna karelsk stek, memma och viltskav som de tre finska nationalrätterna och det är väl med viss rätta. Karelsk stek är, som kanske inte framgår av namnet, en gryta eller en stuvning från Karelen. Den skiljer sig i egentlig mening inte mycket från de grytor och stuvningar man hittar i de flesta länder. Svensk kalops är ett exempel. Man tar vad som finns på plats i köttväg och tillagar det. Länge i en ugn. Det visar också hur kännetecknande det är för det finska köket med enkelhet och för att inte säga en nästan asketisk prägel.

Memma

Memma är något alldeles särskilt för Finland, men det finns likheter med desserter från andra länder. I princip är det en kladdig dessert gjord på rågmjöl, malt och sirap. Den äts ofta med vispad grädde och brukar vara mycket populär bland finländare i förskingringen, framför allt kring påsk. Vilt- eller renskav kan man hitta även i de svenska frysdiskarna och kan tillagas på en mängd olika sätt. Man skulle nästan kunna säga att det är en skandinavisk variant på den asiatiska woken. Köttet, som är i strimlor, fräses tillsammans med grönsaker eller potatis. Ibland får det en längre tillagningstid, eftersom det ursprungligen inte var de bästa delarna av viltet man använde till skavet. De skandinaviska inslagen i finsk matkultur kan också spåras till det stora antalet fiskrätter och sillinläggningar. Fisk i rågbröd är en sådan rätt.

Piroger

Det finns inget sätt att prata om finsk matkultur, utan att komma in på piroger. Ett typiskt östeuropeiskt inflytande som ytterligare betonar de starka banden till hela östeuropa och kanske särskilt Ryssland. De piroger som kanske är mest populära är de karelska. Man fyller ett rågskal med bland annat risgrynsgröt eller potatis. Pirogen används som en smörgås och ovanpå lägger man olika typer av pålägg; hackade ägg eller något kött.

Även pirogerna är östfinska, från Karelen, och de, precis som mycket av det som man kallar för typiskt finskt är därifrån, men har spridit sig till resten av Finland och blivit en fast del av det finska köket. Men annars är det man äter i Finland ungefär vad man äter i Sverige, till och med julbordet är väldigt likt.