Traditionella franska maträtter

Frankrike har gjort världen rikare på många olika plan. Speciellt inom ett område vilket är det franska köket. Inget kök har präglat det internationella köket som det franska har och köket har i synnerhet påverkat hela Europas matkultur, inte minst Sveriges. Tore Wretman var en känd svensk kock som verkade i Paris och tog det franska köket till Sverige och gjorde det tillgängligt för den svenska allmänheten. 

Det franska köket är inte bara känt för sina rätter utan även den speciella teknik/kokkonst man använder, allt ifrån att tillreda såser som exempelvis sås bearnaise eller sås hollandaise till att flambera mat.  Frankrike är ett stort land rent geografiskt och varje större område i Frankrike har sin paradrätt och sina mattraditioner. Dock ska tillägas att baguetten är universell oavsett var i Frankrike man är eller i världen för den delen. Nedan kommer ett axplock av dom allra mest kända franska rätterna

Mise en place

 

En av dom mest klassiska rätterna är Coq au vin eller tupp i vin på svenska. En typ av gryta där tupp med olika grönsaker kokas tillsammans med naturligtvis ett vin, beroende på område så kan vinet skiljas. Serveras med baguette och ett glas vin. En riktig klassiker som blev väldigt populär i Sverige på 70-talet.  En annan typisk fransk rätt är Moules frites som består av kokta musslor och friterad potatis. Rätten kommer från norra Frankrike och tillagas även i Belgien och det tvistas om var det egentligen uppfanns men dom flesta skulle nog förknippa det med Frankrike. Rätten är en typ av motsvarighet till engelska fish and chipes där rätten oftast serveras i olika fat. Boeuf bourguignon är en kanske klassikernas klassiker. En gryta gjord på biff eller högrev, vin, rökt sidfläsk, lök, morot samt champinjon. Grytan ska sedan stå och puffra på låg värme i flera timmar, ju längre desto godare sägs det. Rätten kommer ursprunglig från regionen Bourguignon därav namnet. En rätt som passar utmärkt under årets kallare dagar.  Ratatouille är en rätt som tom har fått en film döpt efter sig. En annan fransk klassiker som kommer ursprungligen från området Provence i södra Frankrike.  Ratatouille är slags grönsaksröra som består av tomater, lök, paprika, aubergine samt vitlök och kryddas av olika inhemska kryddor. Man hackar ner alla grönsaker, tillsätter olivolja och låter det koka upp så att man får en fin röra.  Ratatouille brukar serveras som tillbehör, exempelvis till en köttbit. Sist men inte minst så måste man nämna en av alla franska efterrätter, Tarte Tatin som har en ganska intressant historia bakom sig.  Tarte Tatin är en efterrätt som egentligen kom till av misstag. Stephanie Tartin och hennes syster drev hotellet Tartin och under en eftermiddag skulle Stephanie tillaga en äppelpaj. Av misstag lät hon kakan stå för länge i ugnen som gjorde att sockret smälte. I panik försökte hon att ta ut kakan från ugnen men hon märkte att toppen på kakan hade blivit bränd. Vad skulle hon göra nu då gästerna väntade på sin äppelpaj? Hon vände upp och ner på kakan och serverade den. Resten är historia. Idag en klassisk fransk efterrätt som är god med ett glas vitt vin till.

Mise en place