Pizza på amerikanskt vis

Pizza är älskat av många svenskar och vi äter det ofta, många har en speciell dag i månaden då de brukar vända sig till pizzerian för att underlätta matlagningen. Den italienska pizzan är lätt att få tag på men den amerikanska pan pizzan serveras nu mer på de flesta pizzerior även den. Dock så finns det en kedja som specialiserar sig på denna lite mindre och tjockbottnade pizzan, ett ställe där det är just pan pizza och sallad som står på menyn.

Två bröders dröm

Pizza på amerikanskt vis

I Wichita, Kansas hittade två bröder en lokal som var perfekt för deras gemensamma dröm, de letade efter en affärsmöjlighet. En dag visade kvinnan från puben som låg bredvid en artikel i söndagstidningen som handlade om pizza, när bröderna såg detta tyckte dem att det lät som en väldigt bra idé, ett helt nytt fenomen. För det var inte de vanliga italienska pizzorna det handlade om, det var amerikanska pan pizzor som skulle stå på menyn. Utan pengar kändes drömmen långt borta, men tack vare en snäll mamma som trodde på sina söner kunde de förverkliga sin gemensamma dröm. Med $600 köpte de sig en begagnad ugn vilken de flyttade in i den 46 kvadrat stora lokal och den 31 maj 1958 slog de upp dörrarna till deras allra första restaurang. Namnet kom från formen av taket tillsammans med skylten, denna hade bara plats för 8 bokstäver och där kom de fram till pizza hut.

 

Vänner och familj

Till en början var det studievänner och familjen som var involverade i restaurangen, som sedan öppnandet fick en otroligt bra respons. Man skrev artiklar om bröderna i tidningar om hur kul de hade och vilket fantastiskt entreprenörskap de hade. Märket växte sig stort redan från början, de anställda gick från medarbetare till franchisetagare. En fantastisk möjlighet för alla involverade. Den allra första franchisetagaren, Dick Hassur, var säker på att det tillslut skulle finnas 40-50 Pizza Hut restauranger runt om i landet.

Bra värderingar

Restaurangen var populär och den glädjen bröderna kände när folk köade för att komma in på just deras restaurang var otrolig. Med sina värderingar lyckades de blir älskade av folket, här var gästfriheten stor, leendena naturliga och de lade vikt på att ta hand om sina gäster. Personalen var hövlig och gästerna visades respekt. Själva restaurangen har man alltid behandlat som just en restaurang och inte en pizzeria, det har förmodligen bidragit till den stämning man känner när man besöker det än idag.

Explosionsartad tillväxt

Tack vare en pappa som var butiksägare och hade kunskap när det kom till tomater och dess kvalité så kunde man alltid se till att ha den bästa kvalitén på maten. När de expanderade som mest så öppnades en ny restaurang vad 23:e timme, en otrolig expansion för vilken typ av företag som helst. Man började med att beställa in råvaror till en enda restaurang, nu får man beställa in råvaror till runt 6400 restauranger runt om i världen. Än idag jobbar man för att kunder ska kunna sätta sig ner och känna att de får en pizza av högre kvalité med de allra bästa råvarorna.