Köttbullar från alla världens hörn

Köttbullar från alla världens hörn

De flesta anser att det inte finns någon mer svensk maträtt än köttbullar med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon. Köttbullar serveras också vid högtider såsom jul, påsk och midsommar, vilket gör att bullen äts både till vardags och när det är fest. Många tror att köttbullar är en svenska nationalrätt, men så är inte fallet utan dessa goda bullar härstammar från persernas koftka (förmodas det) och spred sig sedan till de arabiska länderna. För att därefter sprida sig sakta men säkert upp i Europa, till Sverige och resten av världen. Detta tack vara alla emigranter som spred sig runt om runt alla världen hörn. Köttbullar oavsett vart man befinner sig i världen anses vara vardagsmat, detta med tanke på hur lätt det är att tillaga och det att många olika ingredienser i.

Världens köttbullar

Visserligen är köttbullar en klassisk maträtt i Sverige, men nästa gång man ska tillaga bullar är det kanske dags att variera sig. Ge bullarna lite extra exotisk touche med kryddor från andra länder runt om i världen. Härligt saftiga och goda köttbullar med en känsla av Afrika gör man genom att fräsa lök i lite olja i en större gryta, tillsätt sedan hackade och krossade tomater, samt vatten som sedan får småputtra under tiden färsen blandas. I köttfärsen tillsätts spiskummin, vitlök, persilja, kanel, koriander, peppar och salt. Gör bollar och stek dessa så att de får en stekyta och därefter läggs köttbullarna i tomatröran. Ska köttbullarna smaka lite mer italienskt tillsätts det vitlök, parmesan, citroncest och citronsaft, samt persilja.

Blanda färsen och gör sedan stora köttbullar som läggs ner i en mustig tomatsås från Italien. Är det dags för lite mer kryddstarka bullar som innehåller vitlök och spiskummin, som sedan stoppas ner i en kryddstark tomatsås som innehåller spansk peppar, krossad tomat, vitlök, tomatpuré och spiskummin. En krydda som nyttjas flitigt runt Medelhavet är mynta som används förutom i maten även till téer som är hälsosamma. Blandas mynta i köttfärssmeten kommer kryddan ge en mycket speciell smak. Används mynta i köttbullar bör man använda kalvfärs eftersom mynta och kalv eftersom dessa två smakerna gifter sig väldigt väl. I Skottland tillagas köttbullar med hela ägg i för att ge extra mättande bullar. Hårdkokta ägg rullas i vetemjöl och därefter täcks det med färs. För att få en extra touch rullas köttbullarna i paprika innan de steks.

Inspireras av högtider

När det är dags att tillaga köttbullar inför högtider, går det alldeles utmärkt att använda sig av sådana kryddor som förknippas med det speciella tillfället. Ta exempelvis vid jul, då går det bra att blanda i väldoftande kryddor i färsen. Det går att tillsätta exempelvis mald kryddnejlika och kryddpeppar, finriven muskot, kanel och schalottenlök, för att sedan rulla bollar stora som valnötter. Till jul kan man också få extra lyxiga köttbullar genom att blanda i rosmarin, smörstekta kantareller och vitlök. Till denna smakkombination är det allra bäst att använda lammfärs. Inför köttbullens dag den 23:e augusti eller till midsommar går det att blanda hackad dill i färsen. Rulla bollar av färsen, stek dem och servera sedan bullarna med gräddfil och kokt nypotatis.

Inspireras av högtider
Inspireras av högtider