KFC – del 1

Det var inte många år sedan KFC etablerades i Sverige, i slutet 2015 öppnade den första svenska restaurangen nära Lockarp i Malmö men historien går tillbaka mycket längre än så. Den amerikanske grundaren Harland Sanders föddes 1890 och växte upp på en farm i Indiana, redan som 6 åring började han laga mat själv som följd till hans pappas död. Medan mamman arbetade på för att kunna försörja familjen fick Sanders i uppgift att ta hand om sina syskon, så redan vid 7 års ålder var han en helt okej kock. Mamman gifte om sig när han var 12 år och den nya mannen gillade inte pojkar, hans bror blev skickad till en moster och Saunders själv fick arbeta på en farm som låg ungefär 13 mil bort.

En ung kock

Det tog inte lång tid innan han insåg att han hellre arbetade hela dagarna än gick i skolan, så när han gick i sjunde klass bestämde han sig för att hoppa av skolan. Början av sina arbetsår spenderade han en kort period på Kuba med armen men efter det var det en rad udda jobb som stod på tur, bland annat så eldade han i ångmotorerna på tågen som åkte runt i söder. Dessutom sålde han en period försäkringar och bildäck, han tillverkade belysningssystem och styrde en färjebåt. Men den kärlek han hade utvecklat till matlagning i unga år lockade för mycket och tillslut skaffade han sig en bensinstation placerad i Corbin, Kalifornien, här började han servera maträtter från södern åt de förbiresande. Det tog inte lång tid förrän stället blev kända för dess mat, tack vare de ökande antalet gäster så gjorde sig Sanders av med bensinpumpen för att kunna konvertera platsen till en ordentlig restaurang.

En heders titel

1939 var det dags för det stora genombrottet, med hjälp av en tryckkokare friterade han sin kyckling och dess signatur 11 örter och kryddor. Trots att den tidens tryckkokare inte är riktigt samma som idag så var resultatet den ideala konsistens han hade letat efter. Med detta nya sätt att tillaga kycklingen ökade restaurangens popularitet, maten var så populär och uppskattad att guvernören av Kentucky år 1950 gav honom den högsta titeln staten kunde, Överste. Med denna nya titel började Sanders klä sig efter sitt namn, han skaffade den vita kostymen och Kentucky överste slipsen som skulle göra honom till en popkultur ikon.

Företagsamhet

1952 slöt han ett avtal med sin restauratör vän Pete Harman, han fick sälja kycklingrätten som ”Kentucky Fried Chicken” med villkor att Sanders fick 4 cent för varje mål han sålde. Med tanke på populariteten på din egen restaurang var det inte så förvånande när detta blev den mest sålda rätten på hans restaurang, detta motiverade Sanders att sluta samma avtal med flera andra lokala restauranger. Försäljningen gick fantastiskt, på alla restauranger som tog in rätten blev den genast populär och Sanders kunde njuta av framgången. När en ny motorväg dök upp blev restaurangen lidande. Han blev tvungen att sälja den 1956 och fick leva på sin $105 check från socialen som sin enda inkomst, dock var inte en tyst pension vad han hade i tankarna utan han bestämde sig istället för att göra något åt det.