Känd brittisk frukost

Sam Alpner, mannen som gjorde husvagnar populära i England efter andra världskriget, var under 1950 talet i USA på resa för att marknadsföra sitt företags bästsäljande Sprite husvagn tillsammans med catering chefen Peter Merchant, en man som sökte nya idéer för sin egen verksamhet. Detta var en era då väldigt många amerikaner gav sig ut på vägarna, men det som väckte Sam och Peters intresse allra mest var de restaurangkaravaner som de såg poppa upp på sidan av några av Amerikas mest populära motorvägar. Detta gav dem idéer vilka de tog med sig tillbaka till England när de återvände och började jobba mot nya mål.

Amerika inspirerat

1958 var ett år då många historiska event hände i England, den första sektionen av motorvägen öppnades, den allra första transatlantiska jet servicen startades och det första Little Chef restaurangen slog upp sina portar. Sam och Peter öppnade en restaurangvagn som kunde ta emot 11 gäster i Reading, denna restaurang var strategiskt placerad vid vad som kan kallas för genomfarten till det västra countyt. Sam valde att kalla restaurangen för Little Chef efter det amerikanska diner som hade inspirerat honom och hey presto.

Utveckling

Detta var ett annorlunda koncept som hade kunnat gå illa, men som tur var så blev det en hit. Under 1960 talet växte kedjan och redan 1965 fanns det 12 restauranger spridda över landet, däribland en i Hyde Park. Redan tre år senare hade man nått upp till 25 restauranger runt om i England. Den snabba tillväxten gjorde att verksamheten drog till sig uppmärksamhet från större företag, så 1970 anslöt sig Little Chef till Trust Forte hotel och catering imperiet. Detta var verkligen helt rätt väg att gå, mellan 1970-75 växte de fortare än tidigare, hela 130 nya restauranger öppnade och tog upp det totala antalet till 174 stycken som låg utspridda mellan Aberdeen och Plymouth. En verksamhet med sådana framgångar kan man inte låta bli att bygga vidare på, så nästa steg blev Little Chef Lodge. Här kunde man spendera natten i den allra första lodgen på Skottland, för att följa upp detta valde man att presentera pannkakor på menyn 1977.

Duger för en drottning

Man fortsatte växa under 80 talet då fler övernattnings ställen öppnade, men tillslut skaffade Forte Travelodge kedjan 1990 och alla rum som Little Chef hade döptes om under Travelodge. Man fortsatte istället satsa på maten och öppnade 1995 en take away del i kedjan som man döpte till Little Chef express, detta gav dem chansen att ge sig in i shoppingcentren och flygplatser. Dessa fick dock inte vara kvar så länge, Granada tog över 1996 och stängde ner dessa, istället gjorde man om dem till Burger King. 2007 bytte man ägare till RCapital, detta firades med att man bestämde sig för att samarbeta med Heston Blumenthal som kryddade till menyn samtidigt som de gjorde om loggan. Restaurangen är känd för sin ikoniska Olypmic Breakfast, en frukost bestående av bacon, ägg, vita bönor, tomat, friterat bröd eller toast, champinjoner och sauterad potatis. Sedan 2012 har man valt att fokusera på de 80 restauranger som går allra bäst, man återöppnade Little Chef Express och var stolta över att bli omnämnda i drottningens bok om de brittiska märken hon gillar bäst.