Kampen om Jollof

Alla i Västafrika känner till den heta debatten mellan ghananskt jollof rice och nigerianskt jollof rice. Det är en stor prestigekamp mellan dessa två länder om vem som har det bästa. Debatten är så så het att det finns grupper och sidor på alla sociala medier där striden pågår med både humor och allvar.

Varje år på Jollof Rice Day den 22 augusti så samlas man för att tävla mellan dessa två.

Skillnader

I Ghana säger man att kornen i Nigerian Jollof rice är för feta och smaklösa. Nigerianer i sin tur menar att kornen i Ghanian Jollof rice har för mycket stärkelse.

Nigerianerna är mer framåt och höga i sin debatt. På sociala medier använder de många videor, memes och bilder för att kasta skugga över det ghananska jollof. De gick så långt att de år 2016 försökte få Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att bestämma vilket Jollof rice som smakar bättre. Det gav dock inget resultat.

Ghananerna är mer tillbakalutade och på defensiven, de försöker blockera och motverka attacker från nigerianer på sociala medier. Kanske är det helt enkelt så att de anser att deras jollof rice är överlägset bäst så att de lugnt kan slappna av…

De hårda angreppen man ser kommer därför mestadels från Nigerias sida.

Ursprunget

Det märkliga är dock att Jollof rice inte kommer från något av dessa länder utan från Senegal och Gambia där Wolof-folket i den regionen uppfann maträtten. Wolof-folket kallades också Djolof- eller Jolof-stammen, därav namnet på rätten..

Man tror att Jollof uppfanns av en kvinna som bodde nära Senegals floddelta. Det sägs att hon ersatte ris för korn under kornbrist. Med hjälp av ris, fisk, grönsaker och tomater skapade hon en god maträtt som kallades Jollof.

Senegaleserna har också ett annat namn för denna maträtt, Thieboudienne. I Gambia kallas den Benachim. Jollofreceptet reste från Senegal till Gambia, Mauretanien till andra västafrikanska länder.

Ghananer och Nigerianer ansåg sig sedan bli experter på det och började kämpa för upphovsrätten.

En omröstning som genomfördes 2013 visade att 40 procent tyckte att Jollof härstammar från Ghana, 21 procent trodde på Nigeria, medan 23 procent tyckte att Jollof härstammar från Senegal.

Nigeria Jollof

Jollof ris är gjort med ris, tomater, tomatpasta, lök, peppar, salt, kryddor och vegetabilisk olja. Det är huvudingredienserna. Ofta kan man i hemmen i Ghana även koka ägg tillsammans med riset. Andra varierande ingredienser är olika grönsaker och olika typer av lokala kryddor.

Den första nyckelfaktorn i Nigerianskt Jollof är den typ av riskorn som används. Nigerian Jollof är tillverkad av långkornigt parboiled ris. En andra skillnad är matlagningsmetoden. Kornen som används i Nigerian Jollof måste tvättas en andra gång för att avlägsna stärkelsehalten.

Ghana Jollof

Ghana Jollof är gjord med basmati-ris som har högre stärkelsehalt med en karaktäristisk, aromatisk lukt. Ghananer förbereder tomatgrytan och köttet och använder det för att laga riset.

Ghana Jollof ris är också mer kryddigt än nigerianska Jollof. Medan nigerianer använder lökblad som en viktig krydda, använder ghananerna shito, en oljig kryddblandning gjord med varm paprika, ingefära, räkor och lök.