Italienska smaker

Italien är ett drömresemål för många, hit kommer man för att uppleva den fantastiska och romantiska atmosfären samtidigt som man kan njuta av all del historia som finns. Italienarna har bevarat sina historiska byggnader på ett sätt som gör att vi idag kan åka dit och njuta av den otroliga arkitektur och alla de målningar som pryder väggar och tak inne i tillexempel kyrkor. Venedig lockar med sina kanaler och i Rom finner man Colosseum, en arena som imponerar ven utan någon tillställning.

Historia och mat

Men det är inte bara arkitekturen som lockar med Italien, matkulturen i detta land är väldigt god och jag har inte hört många som kommit hem därifrån och klagat. Nu för tiden behöver man dock varken ta tåg, buss, bil eller flyg till ett annat land för att uppleva dess mat, här i Sverige har vi mat från de flesta håll i världen och även så Italien. Många kedjor öppnar upp med inriktning på ett specifikt lands mat och även så när det gäller italiensk mat.

Baserat på ord

Ett besök till Vapiano kan vara något för den som söker en måltid i italiensk anda. Med fokus på det italienska talesättet ”Chi va piano va sano e ya Lontano” driver man restauranger världen över. Talesättet kan översättas till ungefär ”Människor som tar det lugnt, lever ett långt och friskt liv”, den attityden försöker man efterleva varje dag på dessa restauranger. Både gäster och personal försöker följa detta och har så gjort sedan 22 oktober 2002 så den allra första Vapiano slog upp sina dörrar i den tyska staden Hamburg.

Stor spridning

Denna restaurang klarade sig bra på marknaden och två år senare tog grundarna beslutet att sätta den på en världsturné i form av ett franchise företag runt om i världen. Även detta blev en stor hit som spred sig snabbt och idag finns Vapiano i 32 länder på 5 olika kontinenter med hela 191 restauranger. Men det tar inte slut där, det finns plane på än fler öppningar inom kort och expanderingen är ett faktum.

Avslappnat och bekvämt

Något som förmodligen gjort denna restaurang så populär som den faktiskt är kan vara det faktum att människor träffas i den avslappnade miljö som har skapats, en viktig egenskap som ger rum att njuta av livet och ett utrymme där man kan dela genuina och spontana relationer. Även inredningen är noga uttänkt för att skapa en möjlighet för samtal och umgänge vid de stora träbord som ger en inbjudan till konversation med familj, vänner eller varför inte andra gäster?

Fokus på färskhet

Utöver den sociala delen så kan man här välja och vraka från en meny som innehåller pasta, sallad, antipasti och pizza, mat som beställs direkt från kockarna som står vid sina stationer mitt i centrum av restaurangerna. Rätterna är till för att skapas och ändras så som man själv vill ha dem och på borden finner man färska kryddor som inte bara är till för dekoration, dessa får man tillsätta som extra krydda i den mat man beställt. Genom glasrutor kan man se hur pastan tillverkas färskt varje dag, något som uppskattas av de flesta gäster.