En välkänd pizza

När vi tagit oss en titt på en av världens största pizzakedjor är det lika bra att kasta sig in i den andra på en gång. Tom Monaghan köpte år 1960 DomiNick’s tillsammans med sin bror, en liten pizzeria som låg på 3001 West Cross street i Ypsilanti, Michigan. Placerad nära Eastern Michigan University var det ett perfekt läge med studenter i närheten som hellre lägger sin energi på pluggandet än matlagning. Med en handpenning på $500 säkrade dem avtalet och fick sedan låna $900 för att betala för butiken.

Från två till en

Till en början var tanken att man skulle dela på arbetstimmarna rakt av, men James ville inte sluta sitt arbete som brevbärare på heltid för att kunna möta de ökande kraven i den nya firman. Detta gjorde att han inom åtta månader bytte sin halva av restaurangen mot den Volkswagen Beetle som de använde för att kunna köra ut pizza. Redan 1965 hade Tom Monaghan köpt ytterligare två pizzerior. Med tre pizzerior i samma land ville han att alla tre skulle gå under samma namn, men den tidigare ägaren till den första pizzerian förbjöd användandet av det namnet. Istället var det en medarbetare som gav förslaget Domino´s efter han kom tillbaka från en utkörning, Monaghan älskade idén direkt och döpte officiellt om företaget till Domino´s Pizza.

Symboliska prickar

Logan hade ursprungligen de tre prickarna, dessa symboliserade de tre första restaurangerna som var med och fick det nya namnet. Planen var till en början att lägga till en prick för varje ny restaurang han öppnade, men denna idé fick han snabbt lägga på hyllan. Domino´s växte i en rasande fart och redan 1967 öppnade den första franchise restaurangen, 1978 hade det ökat till hela 200 restauranger, alldeles för många för att kunna ha en prick för varje redan då.

Stämda

Amstar Corporation§, som tillverkade Domino socker, stämde år 1975 Domino´s för påstått varumärkesintrång och orättvis konkurrens. Detta ledde dock ingenstans och 1980 dömde Fifth Circuit Court of Appeals i New Orleans till Domino´s fördel. Detta gav företaget en extra push att bli större och 1983 öppnade de sin första internationella restauran i Winnipeg, Manitoba i Kanada. Samma år öppnade de även sin 1000:e restaurang.

Internationell succé

Därefter fortsatte kedjan att expandera internationellt och 1985 öppnades den första restaurangen i England, samma år öppnade de även i Tokyo, Japan. Som den andra amerikanska franchise restaurangen någonsin öppnade de i Dominikanska Republiken, dessutom var de den allra första amerikanska restaurang att öppna på Haiti under regi av entreprenören Luis de Jesús Rodriguez. Det är inte förvånande att man 1995 hade expanderat till 1000 internationella platser och bara två år senare var uppe i 1500, en dag då man öppnade sju Domino´s i fem olika länder. Företaget fortsatte vara privatägt fram till 2004, men då började man ge sig in i vanliga aktier på New York Stock Exchange. 2003 utnämndes de dessutom till årets pizzeriakedja, detta repeterades 2010 och 2011. Från den lilla drömmen hos två bröder har verkligen ett otroligt stort företag växt fram som bara fortsätter göra sitt namn större på marknaden.