Det kanadensiska kaffet

Befinner man sig i Kanada och är sugen på kaffe kommer den självklara hänvisningen vara Tim Hortons, en snabbmatskedja som är känt för sitt kaffe och sina munkar. 1964 öppnade man dörrarna till den allra första restaurangen, då under namnet Tim Horton Donuts. Namnet kom från den man som grundade kedjan, Miles G. ”Tim” Horton, en man som spelade i den nationella hockey ligan från 1949 fram till sin död i en trafikkollision år 1974. Strax efter han hade öppnat den första restaurangen så nötte han den före detta Hamilton polisen Ron Joyce, som tog över verksamheten på den första restaurangen år 1965.

Aggressiv utveckling

Övertagandet innebar nya satsningar för företaget och redan 1967 hade man öppnat ytterligare två restauranger, Joyce och Tim Horton blev kompanjoner på heltid. Efter att Horton tragiskt dog köpte Joyce ut Horton familjen för $1 miljon och stod sedan som ensam ägare till de existerande 40 restaurangerna. Snabbt och aggressivt utvecklade Joyce kedjan både geografiskt och produkt vis, man nådde hela 500 restauranger åt 1991. Denna aggressiva ökning resulterade i stora förändringar för den kanadensiska kaffe och munk marknaden, många oberoende munkbutiker och små kedjor blev utan kunder samtidigt som de kanadensiska försäljningssiffrorna ökade och gick om de andra i världen.

Nytt namn

Företaget hade till en början registrerats som Tim Donut Limited, med detta valde man att ändra på år 1990 och istället fick det namnet TDL Group Ltd. Detta var ett försök att diversifiera företagets verksamhet genom att ta bort ordet donut, man kunde då expandera menyn  ytterligare i takt med att kundernas smak blev bredare. En del äldre restauranger valde dock att behålla de äldre skyltarna med företagets namn så som det en gång var, detta även fast man tog bort apostrofen från Horton´s och har haft den borta länge. Detta togs bort efter skyltar med apostrofer på skyltar kunde tolkas som ett brytande mot lagar om skyltar i provinsen Quebec, men borttagandet av apostrofen innebar också att Tim Hortons kunde ha samma skylt över hela Canada.

En perfekt sammanslagning

Ägaren till alla Tim Hortons och Wendy´s restauranger på Prince Edward Island, Daniel P Murphy, valde 1992 att öppna nya franchise restauranger för båda butikerna där han skulle ha båda verksamheterna i samma byggnad i staden Montague. Joyce blev tillsammans med Dave Thomas, ordförande för Wendy´s, inbjuden till öppningen av komborestaurangen och här möttes de båda för första gången. Denna sammanslagning av Tim Hortons kaffe och munkar tillsammans med Wendy´s snabbmat ledde till ett förvärv och samarbete med TDL av Wendys International Inc. Joyce blev den största aktiehållaren i Wendy´s samtidigt som TDL fortsatte sin verksamhet som ett separat dotterföretag från dess huvudkontor i Oakville, Ontario, men Joyce drog sig så småningom tillbaka från en aktiv ledning för att ägna sig åt sina andra intressen. Försäljningen var väldigt omtalad i media, Toronto Star hade till och med 1995 en kolumn som reflekterade över hut Tim Hortons hade sålt sig till Wendy´s. Men denna kombination av Tim Hortons fantastiska frukostar tillsammans med Wendy´s luncher och middagar blev en perfekt kombination.