Det arabiska och libanesiska köket

Är det något som är populärt bland européer är mat från det arabiska och libanesiska köket. Oavsett vad man provat på för mat tidigare är det libanesiska köket annorlunda. Det finns även skillnader mellan arabisk mat och libanesiska rätter. Dom flesta rätter inom köket erbjuder antingen strikt vegetariskt dock friterat mat eller en blandning av kött och grönt med betoning på röror och grönsaker. Ofta påminner det om medelhavskost, men innehåller dock mer rött kött och ibland även fläsk (ofta i Libanon för icke-muslimska konsumenter). Mycket av maten påminner även om turkiska rätter med ett stort utbud av olika Mezza-rätter.

Om Mezze

Meze eller mezze är ett urval smårätter som serveras som aptitretare i stora delar av Mellanöstern, men även i Balkan, Grekland och Nordafrika. Och andra delar av Mellanöstern och afrikanska regioner, serveras det framförallt (muslimska regioner där alkohol är mindre vanligt) ofta som en del av flera rätter, medan i Grekland, Turkiet och på Balkan fungerar de mer som mellanmål medan du dricker eller snackar.I Turkiet består meze ofta av beyaz peynir (bokstavligen “vit ost”), kavun (skivad mogen melon) acılı ezme (varm pepparpasta ofta med valnötter), haydari (tjock yoghurt med örter), beyin salatası (hjärnsallad), kalamar tava (stekt bläckfisk eller bläckfisk), midye dolma och midye tava (fyllda eller stekta musslor), engels (kronärtskockor), cacık (yoghurt med gurka och vitlök), pilaki kokta i en speciell sås), dolma eller sarma (risfyllda vinblad eller andra fyllda grönsaker, såsom paprika), arnavut ciğeri (en leverrätt, serverad kall), bläckfisksallad och çiğ köfte (rå köttbullar med bulgur) .

Mezé

I Grekland, Cypern och Balkan, Mezé, Mezés eller Mezédhes (plural) innebär det små rätter, varma eller kalla, kryddiga eller smakliga. Fiskrätter som grillad bläckfisk kan inkluderas tillsammans med sallader, skivad hårdkokt ägg, vitlöksbröd, Kalamatoliver, Favabönor, stekts grönsaker, melitzanosalata (auberginesallad), taramosalata, stekt eller grillad ost som kallas Saganaki.

Populära Meze-rätter

  • Mutabbal / Babaghanoush – mosad aubergine (aubergine) och blandad med kryddor.
  • Hummus – en smet av kokta, mosade kikärter
  • Hummus med kött (hummus bil-lahm)
  • Falafel – en friterad boll gjord av malda kikärter, Favabönor eller både och.
  • Tashi – Dip gjord av tahini, vitlök, salt och citronsaft, garnerad med hackad persilja.
  • Kibbeh i Mellanöstern – en rätt gjord av bulgur, hackat kött och kryddor
  • Kibbe Nayye – burgul, hackat lammkött och kryddor

3 populära desserter inom det arabiska och libanesiska köpet

Inom det arabiska och libanesiska köket finns ett flertal kända desserter. Knafeh som är mellanösterns motsvarighet till Cheesecake. Egentligen är det en palestinsk rätt men har blivit mycket populär bland araber. Finns alltså i det libanesiska, palestinska och det syriska köket.Mshabak är ännu en mycket populär libanesisk rätt som äts under högtider både bland muslimer och kristna. Innehåller mjöl, jäst och socker och är kanske inte lika estetiskt vacker som dom andra desserterna, men smakar magiskt!

Baklava

Baklava – den stora favoriten som serveras runt om i världen, men med ursprung från Turkiet. Förutom filodeg, består den av ett lager sirap, pistaschmandlar och honung. Kakan serveras i små eller stora delar och varit en traditionell rätt i flesta arabiska kulturer. Det finns många fler. Men dessa tre är bland de mest populära.