Den ghananska matskatten – waakye

Västafrikanska Ghana är ett helt fantastiskt matland. Om man gillar variation och hetta tillsammans med färska råvaror, och serverat med kärlek, då är det till Ghana man ska åka.

Som i de flesta länder är det olika rätter som dominerar olika områden. Men det finns förstås rätter som är populära över hela landet, några av dessa är waakye, jollof rice och fufu.

Waakye

Det finns en rätt som är oerhört populär som frukost men som också ofta äts till lunch, waakye. Waakye inhandlas ofta ute på gatan i matstånd, eller på restauranger, med maten inlindad i stora gröna blad som man kallar för “waakye leaves”. En del menar att löven började användas för att förhindra riskerna med mat förpackad i polyetenplastpåsar. Oavsett anledning så är det bra och ger en skön känsla att det man äter är bra rätt igenom, även för naturen.

Waakye är tillagad av ris och bönor (svartögda som också ger färg till riset).

Ris och svartögda bönor

Att en rätt är baserad på ris och bönor tillsammans är ju inget unikt fenomen i sig själv, så gör man i många delar av världen som Sydamerika, Indien och de flesta andra västafrikanska länder.

Ghanansk waakye är dock speciell genom det sätt det serveras, med många tillbehör. När man köper waakye ute på gatan så får man oftast många alternativ till tillbehör att lägga till eller ta bort. Den serveras oftast med lite speciell spagetti som är tunna och ibland blandade med en stark sås. Men också med kokt ägg, stekt fisk, kött, sallad, gari (gjord på cassava), avocado och/eller stekt plantain (kokbanan). Ett av de viktigaste och väldigt speciella tillbehören är den mörka, heta, smakrika såsen som heter shito. Shito är en peppar-röra gjord på fisk- eller vegetabilisk olja, ingefära, torkad fisk, ingefära, räkor, tomater, vitlök, peppar och andra kryddor. Exakt hur mycket man tar av varje ingrediens, och hur man kryddar shiton, är olika beroende på vilken region eller by den kommer ifrån. Dock kan man säga att hela Ghana ändå lyckas med en smak som är allmänt konsekvent för rätten. Originalreceptet ska ha kommit ifrån Ga-folket.

Skapar långa köer

Waakye är en populär delikatess i hela Ghana och man ser ofta långa köer till mat-stånden som säljer det. Endera tidigt på morgonen vid frukosttid eller lite senare vid lunch. Man kan ofta se vilken waakye som är den mest populära, den som har längst kö.

Är man vegetarian så kan det vara ett bra val att äta waakye eftersom man kan välja att ta fisk eller kött, eller att vara utan. Istället kan man som tillbehör välja saftiga och krispiga bitar av stekt plantain, ägg och sallad.

Rätten ger en riktigt bra och näringsrik start på dagen, fullproppad med proteiner och vitaminer. I närheten av träningsanläggningar där man kan se fotbollsspelare, eller andra sportiga, träna på morgonen så ser man dem ofta inhandla waakye när de gjort sitt morgonpass.

Waakye härrör från Ghanas norra delar där ris och bönor är en vanlig föda, man vet dock inte från vilken etnisk grupp.